Lorem quis bibendum auci Lorem gravida nibh vel velit auctor aliquet. Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum auci elit consequat ipsutis sem nibh id elit. Duis sed odio sit amet nibh vulputate cursu. Ut enim ad minim veniam.

© 2016 Your Business Name!

Mindfulness

Mindfulness, medveten närvaro kom först till Sverige via den amerikanska professorn John Kabat Zin men har sina rötter i buddhismen. Mindfulness är en teknik som handlar om att träna sig på att vara i nuet utan att värdera något som bra eller dåligt. Vi människor har en benägenhet att vara i dåtid eller i framtid i tankarna vilket leder till att livet inte levs till fullo här och nu. Ett liv utan medveten närvaro leder ofta till stress, ångest, tomhetskänslor eller depression. Vi fastnar i ett negativt hjulspår som vi inte är medvetna om och som därför är svårt att ta sig ur. Genom att observera oss själv på ett ickevärderande sätt kan vi få syn på negativa mönster och välja att bryta dessa.

Det har gjorts flera studier kring mindfulness som visar på mycket goda resultat vad det gäller stressrelaterade besvär och sjukdomar. Man har också kunnat se att långvarig träning av mindfulness ger bestående förändringar i hjärnan. Områden som har att göra med minne, självuppfattning, empati och stress tenderar att fungera bättre.

Mindfulness based stress reduction (MBSR) är ett 8-veckorsprogram utvecklat av Jon Kabat-Zinn som skräddarsytts för den stressade nutidsmänniskan. MBSR har hållits i USA sedan 70-talet har enligt studier uppvisat mycket goda resultat.